Sunday, June 14, 2015

Evoluţia telecomenzii

   Începând cu lansarea lor în anul 1952, telecomenzile au devenit parte integrantă a vieţii noastre de zi cu zi. Sunt împrăştiate pe mesele de cafea, înghesuite în sertarele din bucătărie sau în spatele canapelelor şi le folosim pentru a controla totul de la televizoare la sistemele de încălzire.

   Telecomanda a fost prima invenţie care a definit cu adevărat importanţa experienţei excelente a utilizatorului în ceea ce priveşte tehnologia. A fost o soluţie simplă la o problemă care i-a stresat pe mulţi dintre deţinătorii de televizoare şi care, prin urmare, le-a simplificat viaţa acestor oameni. Dar perfecţionarea acestei soluţii s-a realizat în timp.

lazy bones.JPG

   Prima telecomandă de televizor, „Lazy Bones”, era o piesă costisitoare care se conecta la televizor prin intermediul unui cablu de care era imposibil să nu te împiedici. Copia sa fără cablu, „Flash-Matic”, funcţiona prin emiterea unei lumini pe patru fotocelule - una în fiecare colţ al ecranului televizorului. „Flash-Matic” funcţiona aproape perfect, dar inventatorul său, Eugene Polley, nu s-a gândit că lumina solară va interfera cu fotocelulele, aşadar, utilizarea într-o zi deosebit de însorită putea face televizorul să se comporte ca un copil care a consumat prea multe băuturi acidulate.

flash-matic.jpg

   După efectuarea mai multor experimente,  Dr. Robert Adler a inventat „Zenith Space Command”, o telecomandă care putea să comunice cu televizorul prin intermediul tehnologiei cu ultrasunete, care s-a dovedit a fi cu mult mai eficientă. Ultrasunetele au devenit standardul în industrie pentru următorii 25 de ani, până când a fost introdusă tehnologia prin infraroşu şi a preluat controlul la începutul anilor 80. Până în prezent, tehnologia prin infraroşu continuă să fie alegerea ideală pentru producătorii de telecomenzi din întreaga lume.

space command.jpg

   În prezent, telecomanda trebuie să facă faţă unor provocări noi. Popularitatea televizoarelor inteligente înseamnă că le folosim în egală măsură pentru a naviga pe internet şi pentru a prinde ştirile de la ora şase, aşadar telecomanda trebuie să se adapteze pentru a răspunde acestor noi obiceiuri de vizionare. Cine e dispus să aştepte zece minute căutând ceva pe Netflix cu butoanele acelea grosolane?

   Din acest motiv am inventat One-Flick Remote. Păstrând întregul design al telecomenzilor clasice, am realizat o telecomandă mai mică şi mai subţire, iar butoanele au fost înlocuite cu un touchpad intuitiv care simplifică deosebit de mult navigarea între aplicaţiile şi meniurile de pe televizor.

one flick.jpg

   Dat tehnologia este în continuă dezvoltare, într-un ritm uluitor, iar noi continuăm să inventăm, menţinându-ne mereu în top. Anumite modele din gama de televizoare BRAVIA® 2015 sunt echipate cu Android TV, o platformă cu totul nouă care transferă puterea telecomenzii către telefonul mobil. Android TV este construit în jurul sistemului de operare Android de la Google, care este extrem de popular şi de uşor de navigat, iar funcţia inteligentă de căutare vocală vă permite să căutaţi filme sau să căutaţi pe Google orice vă trece prin cap. Trebuie doar să vorbiţi cu televizorul, ceea ce reprezintă un plus pentru experienţa dvs. de utilizator.

   În 50 de ani am trecut de la controlul televizoarelor cu telecomenzi grosolane cu cablu la smartphone-urile subţiri şi chiar la propriile noastre voci. Cine ştie ce va deveni rutină în următorii 50 de ani?


UX.jpg

sursa: community.sony.ro