Monday, October 6, 2014

Cum alegem un televizor? partea a II-a

   Consider ca cea mai buna calitate a imaginii pe care o poti obtine pentru banii dati pe televizor este un fel de Sfantul Graal. Aceasta este in mod constant Nr.1 printre ceea ce cumparatorii doresc la achizitia unui nou televizor.
   Din nefericire aceasta este cel mai greu lucru de judecat daca nu iei la propriu, televizorul acasa. Dependenta de numerosi factori cum ar fi: calitatea semnalului primit, luminozitatea camerei in care este amplasat si nu in ultimul rand setarile de imagine ale acestuia, fac ca totul sa fie extrem de subiectiv si alegerea sa fie extrem de grea.
   Imaginea ideala ar fi cea care reproduce cat mai fidel ceea ce reda sursa, fara nici un fel de imbunatatiri din setari. Televizoarele cu plasma se apropie de asta mult mai mult decat LCD-urile. Uniformitatea imaginii pe ecran este o problema pentru LCD dar nu pentru plasme. Ceea ce pune probleme plasmelor este luminozitatea crescuta, problema care este depasita cu deosebit succes de LED-uri. Capacitatea de a produce o nuanta profunda de negru - care se traduce într-un contrast ridicat - este cel mai important ingredient pentru o imagine bună.
   Un set de setari de slaba calitate pe un televizor exceptional fac ca acesta sa redea mult mai prost decat daca faci setarile corecte pe un televizor slab.
   În concluzie, calitatea imaginii este mult mai complexa decât numărarea pixelilor sau citirea specificatiilor televizorului, și un pariu castigator este de a citi comentarii, cum este acesta. Sperăm că puteți obține, de asemenea, sansa de a avea in fata ochilor un televizor bun, împreună cu cineva care va poate explica coerent de ce e bine ceea ce este bine.
   Alte caracteristici pe langa calitatea imaginii.
-Smart TV. Toate televizoarele moderne o ofera si majoritatea sunt redundante, motiv pentru care eu prefer televizorul "prost".
-3D. Eu o vad ca pe o caracteristica si nu ca pe un tip diferit de televizor. Ce trebuie stiut este ca toate televizoarele 3D stiu sa redea si 2D. Lipsa unei surse de 3D face aceasta caracteristica inutila, deci, achizitionarea unu televizor cu ea se impune doar daca avem si o sursa de semnal 3D 
-Telecomanda. Este recomandabil ca atunci cand cumparam un televizor telecomanda lui sa poata comanda si alte scule, cum ar fi decodorul sau amplificatorul, pentru ca altfel vom avea o masuta plina de telecomenzi.
-Conectivitate. Aici lucrurile sunt relativ simple, numeri cate mufe HDMI ai nevoie sa iti conectezi toate aparatele pe care le ai si televizorul trebuie sa aiba cel putin atatea. Simplu, nu?
-Stil. Problema gustului este o chestie foarte dificila. Depinde ce iti place .... cam toate televizoarele acum sunt extrem de subtiri si cu o rama foarte mica. Trebuie sa retinem ca in final televizorul este o piesa de mobilier si chiar si atunci cand este oprit nu trebuie sa faca nota discordanta cu ambientul.
-OLED si 4K. Majoritatea sunt foarte scumpe, pot face tot ceea ce un LCD, LED sau Plasma TV pot face, ramane de hotarat daca vrei sau nu sa dai banii respectivi.

Courtesy CNET.COM