Thursday, January 25, 2018

10 lucruri de luat în considerare la cumpărarea unui receptor AV

10 lucruri de luat în considerare la cumpărarea unui receptor AV

AVR

  Odata cu nebunia reducerilor inceputa de Black-Friday, febra upgrade-ul cu siguranta de a lovit mulți entuziaști audio-video. Unul dintre componentele cheie ale unui sistem serios este un receptor AV, iar oferta disponibila pana si la noi in Romania este absolut impresionanta.

   Iată câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare atunci când începeți căutarea unui AVR (Audio-Video receiver) potrivit pentru a vă satisface nevoile.

   1. Intrări și ieșiri

- Începând cu anul 2016, cele mai multe dintre cele mai folosite AVR-uri suporta HDMI 2.0 cu protecție HDCP 2.2 pentru copiere. Acest lucru le permite să poata sa tranziteze conținutului 4K / UHD și 3D de la dispozitivul sursă prin AVR catre dispozitivul folosit pentru imagine (TV sau proiector).

- Pentru a transmite conținutul HDR10 de la Blu-ray Ultra HD și furnizorii online cu un device de streaming compatibil Roku sau Chromecast, aveți nevoie de un AVR care acceptă HDMI 2.0a cu HDCP 2.2.

- Încercați să determinați dacă porturile HDMI funcționează la 10,2 sau 18 Gbps; acestea ar trebui să funcționeze la 18 Gbps, dacă este posibil (vezi manualul de utilizare al AVR-ului).

- O intrare HDMI pozitionata pe panoul frontal este un plus dacă intenționați să conectați o sursă în mod regulat - de exemplu, o consolă de jocuri sau o cameră video sau foto.

- Unele AVR-uri oferă mai mult de o singura ieșire HDMI. Cu două ieșiri HDMI, puteți alimenta un proiector pentru vizualizarea pe timp de noapte și un televizor cu ecran plat, în aceeași cameră, pentru vizionarea în timpul zilei. Alternativ, puteți trimite cea de-a doua ieșire HDMI la un televizor din altă cameră, deși acest lucru va necesita probabil un adaptor HDMI-coaxial sau fibră optică pentru un traseu atat de lung.

- Unele AVR-uri oferă un port USB DAC asincron, care vă permite să trimiteți semnal audio de la dispozitive audio de înaltă rezoluție, lucru de luat in considerare daca pentru tine calitatea audio este foarte importanta.

- Dacă aveți dispozitive sursă care se bazează pe conexiuni optice sau coaxiale, asigurați-vă că AVR-ul pe care îl alegeți are suficiente din aceste intrări pentru a vă satisface nevoile.

   2. Puterea oferita


- Cu cât aveti mai multe canale pe care trebuie sa le alimentati simultan, cu atât este mai mică puterea de ieșire a fiecărui canal. Dar este extrem de rar ca un film sau muzică să ceară simultan o putere egală de la toate canalele, deci este mai curand o falsa problema.

- Nu există o diferență foarte mare între 100 de wați și 120 de wați, sau 80 de wați și 110 de wați. Toate celelalte fiind egale, creșterile mici ale puterii oferite de catre AVR nu se constituie intr-un upgrade real.

- Majoritatea specificatiilor de putere ale unui AVR sunt date la o impedanță a boxelor de 8 ohmi, care este foarte frecventă în rândul boxelor obisnuite. Dacă boxele dvs. au o impedanță nominală mai mică, acestea vor reda mai multă putere de la amplificatoare; asigurați-vă că la AVR-urile pe care le analizați se pot conecta în condiții de siguranță boxe cu impedanță mai mică de 8 ohmi.

- Multe AVR-uri pun in manualul de utilizare putera de redare si pentru boxe cu impedanta nominala de 4 sau 6 onmi dar cu distorsiuni armonice totale foarte mari. Cu cat distorsiunile sunt mai mici cu atat este calitatea audio mai buna, deci cititi cu atentie descrierile din sectiunea audio!

- Impedanta boxelor dvs. va avea un impact mai mare asupra a cât de puternic suna sistemul dvs. decât puterea nominală a unui AVR.

- Puterea oferita de AVR prospectat nu trebuie să se potrivească la fix cu specificatiile de putere ale boxelor dvs., dar acestea ar trebui să fim cam in aceeasi plaja de putere. În cele mai multe ocazii, AVR nu furnizează mai mult de unu sau doi wați boxelor.


   3. Sunet imersiv

- Suportul pentru sunetul imersiv - adică sunetul difuzoarelor amplasate în jurul și deasupra poziției de ascultare - a devenit aproape omniprezent în AVR-urile moderne.

- Puteți obține capabilități Dolby Atmos și DTS:X în AVR foarte accesibile ca pret.

- Auro 3D este un add-on plătit pentru AVR de nivel superior de la unele mărci. Cu toate acestea, nu există mult conținut codificat în Auro 3D încă.

- Luați serios în considerare un AVR cu 9 canale care vă oferă 5.1.4 canale (cinci canale principale, un canal subwoofer, patru canale superioare sau înălțime) dacă doriți un efect complet de imersiune. 5.1.2 este bun, dar sistemele 5.1.4 (și 7.1.4) pot transmite mult mai bine mișcarea și ambianța.

   4. Numărul de canale ale AVR-ului

- Ca regulă generală, cu cat are mai multe canale AVR-ul cu atat vă vor costa mai mulți bani. Prin urmare, este important să decideți din timp cate boxe veti dori sa aveti.

- AVR-urile cu 5 canale sunt cele mai de bază și, în mod obișnuit, cele mai accesibile.

- AVR-urile cu 7 canale decoda Dolby Atmos și DTS: X într-o configurație de boxe 5.1.2, precum și sisteme tradiționale de difuzoare 7.1.

- AVR-urile cu 9 canale pot decoda 5.1.4 Atmos și DTS: X, care oferă o experiență imersivă superioară sistemelor cu numai două canale de elevație.

- Unele AVR-uri cu 9 canale oferă și procesare pe 11 canale, dar veți avea nevoie de un amplificator extern cu 2 canale pentru a profita de acest lucru.

- În acest an există mai multe AVR cu 11 canale pentru a alege; aceste modele pot decoda 7.1.4 Atmos / DTS: X sau amplifica mai multe zone.


    5. Calibrarea automata functie de camera

-
calibrarea automata functie de camera - compensarea neregulilor acustice dintr-o cameră dată - este una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare atunci când decideți între diferite mărci de AVR-uri.

- Unele companii, cum ar fi Yamaha, Pioneer și Onkyo, utilizează propriile sisteme de proprietate, în timp ce altele, cum ar fi Denon și Marantz, licențiază soluții sofisticate de la terțe părți, cum ar fi Audyssey și Dirac Live.

- Există o mulțime de variații în termeni de capacitate între diferitele sisteme de corectare a camerelor.

- Audyssey MultEQ XT32 și Dirac Live au o reputație de a fi foarte eficiente.

- Unele combinații de difuzoare și camere beneficiază mai mult de corecții de cameră decât altele.

   6. Rețele

- Dacă aveți nevoie sau nu, un AVR este probabil să aibă un fel de conectivitate la rețea.

- Un port Ethernet este util dacă intenționați să localizați AVR de departe de un router wireless sau să utilizați controlul IP împreună cu sistemul de automatizare din casă. De asemenea, o conexiune Ethernet prin cablu asigură cea mai bună performanță posibilă pentru streamingul audio de la alte dispozitive din rețea.

- Multe AVR-uri utilizează Wi-Fi pentru a oferi compatibilitate cu Apple AirPlay, DTS Play-Fi și alte sisteme AV wireless.

- O altă caracteristică utilă de rețea este redarea de la un server DLNA conectat la rețeaua dvs. de domiciliu.

   7. Wireless și caracteristici multi-room

- De mai mulți ani, unele AVR-uri au oferit posibilitatea de a trimite audio și video în două sau mai multe camere separate sau "zone" într-o casă folosind conexiuni hard (cabluri) dedicate, cum ar fi cabluri de interconectare și
cabluri pentru boxe, precum și cabluri analogice video și chiar HDMI.

- Multe AVR-uri vin cu capabilități audio în rețea. Unele mărci oferă doar propriul sistem, cum ar fi Denon HEOS sau Yamaha MusicCast, care funcționează numai cu alte produse compatibile de la același producător. Alte branduri, cum ar fi Pioneer și Onkyo, au adoptat platforme terțe, cum ar fi Google Cast și DTS Play-Fi.

- Dacă doriți să detineti mai multe mărcile, ecosistemul DTS Play-Fi include produse de la majoritatea producătorilor.

- Dacă utilizați Bluetooth, căutați tehnologie aptX, care asigură o transmisie audio de înaltă calitate.

- Unele AVR-uri oferă opțiunea de streaming audio de la serviciile bazate pe cloud.

   8. Intrări analogice și audio 2 canale

- Cu excepția cazului în care aveți o sursă video antica, cum ar fi un player LaserDisc sau un VCR (videorecorder sau player), intrările video analogice, sunt complet inutile.

- Dacă aveți mai multe surse audio analogice, asigurați-vă că există suficiente intrări analogice audio pentru a le putea conecta la AVR-ul pe care le gândiți sa il achizitionati.

- Dacă intenționați să ascultați înregistrări de vinil (pickup), căutați un AVR care oferă o intrare phono; nu toți o au.

   9. Controlul la distanță și cu ajutorul aplicatiilor

- Deoarece AVR-urile sunt dispozitive complexe, ele vin adesea cu telecomenzi care sunt umplute cu butoane.

- Multe AVR-uri au inclus un port serial RS-232 pentru conectarea la sisteme de automatizare pentru acasă, dar acest lucru este înlocuit de controlul IP asupra rețelei de acasă.

- Aplicațiile pe telefoane și/sau tablete sunt disponibile de la mulți producători AVR, dar funcționalitatea lor variază foarte mult. Dacă doriți să controlați lucrurile cu ajutorul unui dispozitiv mobil, vă recomandăm să vă gândiți la capacitatea aplicației.

- Căutați o intrare IR (infrarosu) dacă intenționați să folosiți o telecomandă standard și să locati AVR-ul într-un dulap.

   10. Buget și recomandări

- Cheia pentru cumpărăturile unui AVR este să vă stabiliți mai întâi bugetul, să determinați numărul de boxe pe care îi planificați să le activați, să determinați ce surse intenționați să vă conectați și să luați în considerare tipul de conținut pe care intenționați să îl utilizati - unii oameni sunt audiofili iar alții folosesc AVR în primul rând pentru home cinema (filme).

- Sunt modele de AVR-uri la prețuri accesibile, cum ar fi modelele RX-V481 (aprox. 1800 lei) și VSX-830-K de la Pioneer, oferă posibilitatea trecerii semnalului prin conectorul HDMI, UHD / 4K, corecție cameră, Wi-Fi. Denon AVR-S720W (
aprox. 2500 lei) chiar adaugă 5.1.2 Atmos și DTS: X. Sony STR-DN860 (aprox. 1900 lei) este un model de 7 canale care utilizează o interfață grafică modernă pentru utilizator și are capabilitati de streaming de la Spotify Connect, Deezer, Pandora și TuneIn.

- Deasupra nivelului de preț de 2000 de lei, veți găsi o mulțime de caracteristici disponibile în AVR-uri cu 7 canale de la diferiți producători principali. Denon's AVR-S920W care oferă Dolby Atmos 5.1.2, opt intrări HDMI și două ieșiri HDMI, Audyssey MultEQ, Wi-Fi, Bluetooth și multe altele.

- La un nivel de pret intre 3000 si 5500 de lei, începeți să vedeți caracteristici precum corecția camerei Audyssey MultEQ XT32 găsită pe Marantz SR6011. Yamaha RX-A1060 oferă în mod similar șapte canale de putere și este dotat cu caracteristici premium cum ar fi două zone separate HDMI și sistemul audio-audio Yamaha MusicCast.

   Dacă aveți buget de 5500 lei sau mai mult, vă puteți aștepta să găsiți AVR-uri cu corecție de nivel superior, nouă sau mai multe canale de amplificare, mai multe zone, mai multă putere și specificații generale mai bune. Denon AVR-X6300H (aprox. 11.500 lei) oferă 11 amplificatoare, oferindu-i posibilitatea de a procesa un sistem Atmos / DTS: X 7.1.4 complet fără amplificare suplimentară. Pioneer SC-LX901 (13.000 lei) este o altă opțiune cu 11 amplificatoare care pot dezvolta mult mau multa putere simultanfata de multe dintre AVR concurente. Veți găsi, de asemenea, o opțiune cu 11 canale de la Anthem în modelul MRX1120 (aprox. 17.000 lei), care utilizează sistemul de eficiență ridicată a camerei de corecție (Anthem Room Correction, ARC). Pentru a nu fi exclus din grupul select, Onkyo are de asemenea un model
cu 11 amplificatoare, modelul TX-RZ3100 (aprox. 14.000 lei).

   Sunt sigur că dvs aveti multe opinii despre toate acestea, așa că vă invit să le împărtășiți în comentarii. Care sunt cele mai importante considerente ale dvs. când cumpărați un AVR? Ce modele recomandați la diferite nivele de preț? 


   Mulțumiri!

by BSTF