Friday, July 10, 2015

Dezvăluirea misterelor din spatele tehnologiei 4K (ro)

4K 1.jpg
Publicul este încă sceptic în privinţa televizoarelor 4K şi acest lucru este de înţeles. Tehnologia 4K este relativ nouă şi puţină lume ştie modul în care funcţionează de fapt. Mulţi oameni se gândesc că nu va trece prea mult timp şi o nouă tehnologie va apărea pe piaţă.
Pentru aceia dintre dvs. care gândesc astfel am scris acest blog: pentru a vă răspunde la întrebări şi a vă linişti temerile. Am selectat cele mai frecvente întrebări despre tehnologia 4K şi vă vom răspunde la ele clar şi fără ocolişuri, explicându-vă de ce tehnologia 4K va rămâne în prim-plan încă mult timp de-acum încolo.
Am deja un televizor Full HD excelent. De ce este mai bună tehnologia 4K?
Tehnologia 4K nu este doar mai bună. Este de 4 ori mai bună. În termeni tehnici, un ecran Full HD are 1920 pixeli pe lăţime şi 1080 pixeli pe înălţime - de aici şi denumirea 1080p. Comparaţi aceste valori cu rezoluţia de 3840 x 2160 pixeli a unui ecran 4K şi veţi înţelege cât de multe detalii, ce definiţie şi ce claritate poate avea o imagine 4K.
Această rezoluţie ridicată înseamnă şi o profunzime mai mare a imaginii, nuanţe de culoare mai multe şi mai fine şi o experienţă de vizionare mult mai captivantă. Cinematografele proiectează filme 4K încă din 2011. Acum vă puteţi bucura de aceeaşi calitate şi în sufrageria proprie.
Nu am nevoie de un ecran mai mare pentru a putea sesiza în mod real o diferenţă între 4K şi Full HD?
Pentru a putea răspunde la această întrebare, am discutat cu Mark Whiteman, care lucrează în grupul de marketing pentru produse TV al Sony Europe. „Tehnologia 4K oferă în primul rând o rezoluţie mult mai bună. Diferenţa de calitate dintre 4K şi Full HD este vizibilă începând cu ecranele de 43"”, spune el. „Totuşi, cu cât este mai mare ecranul, cu atât vă va fi mai evidentă calitatea superioară a imaginii 4K.”
4k logo.jpg„Noua noastră gamă de televizoare oferă ecrane cu dimensiuni de la 43" la 85", fiind astfel destinată tuturor categoriilor de clienţi.”
De fapt, pentru a observa calitatea superioară a ecranelor 4K trebuie să staţi mai aproape de ecran decât aţi sta faţă de un televizor normal. Aşa veţi putea aprecia la adevărata valoare nivelul de detaliere şi profunzimea imaginii 4K, iar vederea periferică va capta la rândul ei detalii suplimentare, pentru o experienţă de vizionare şi mai intensă.
Cât de sigur pot fi că tehnologia 4K nu va fi depăşită peste câţiva ani?
Atunci când tehnologia Full HD a fost introdusă pentru prima dată pe piaţă, a existat o perioadă de scepticism de câţiva ani faţă de succesul acesteia. Şi totuşi, acum tehnologia Full HD a devenit standard industrial, iar publicul refuză să se mulţumească cu mai puţin.
4K 2.jpg
Ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu tehnologia 4K. Emisiunile TV şi filmele sunt filmate şi realizate pentru 4K. Servicii precum Netflix emit deja seriale cunoscute, precum House of Cards în standardul 4K (cu condiţia să aveţi o conexiune la Internet suficient de rapidă) şi se pare că în curând vor apărea şi primele posturi TV care vor emite 4K.
Dat fiind că posturile TV adoptă deja tehnologia 4K, ne vom bucura de conţinut 4K pentru mult timp de-acum încolo.
Recent, am auzit vorbindu-se despre tehnologia 8K. Nu cumva această tehnologie va înlocui în curând tehnologia 4K?
Nu - dacă nu cumva aveţi loc în casă pentru un televizor cu adevărat uriaş. Tehnologia 8K a fost într-adevăr testată în cinematografe şi de către unele posturi TV de nişă, dar din cauza rezoluţiei extreme (tehnologia 8K are 33 de milioane de pixeli - o rezoluţie de 16 ori mai mare decât a unui ecran Full HD), ochiul uman nu ar putea să observe diferenţa decât pe un ecran cu diagonala de cel puţin 84".
Ce anume diferenţiază televizoarele 4K de la Sony de cele ale concurenţei?
Am dezvoltat tehnologii care ne permit să evidenţiem chiar şi cele mai neînsemnate detalii de pe ecran. Arma secretă din interiorul televizoarelor BRAVIA® 4K este procesorul 4K X1, care optimizează 3 aspecte cheie - culoarea, contrastul şi claritatea creând astfel o imagine absolut incredibilă.

Tehnologia Triluminos generează culori veridice, autentice, dând viaţă imaginilor, iar tehnologia 4K X-Reality Pro realizează un upscaling inteligent al imaginii de pe ecran, astfel încât orice imagine să poată fi redată la rezoluţia maximă posibilă.
Mark a adăugat: „Pe lângă calitatea imaginii, toate televizoarele Sony 4K din 2015 sunt dotate cu platforma Android TV, cu ajutorul căreia vom putea aduce pe ecranul televizorului posibilităţile de personalizare, inteligenţa şi aplicaţiile de divertisment de pe smartphone.”
Sperăm că toate acestea v-au clarificat nelămuririle şi v-au făcut să fiţi mai optimişti în privinţa viitorului tehnologiei 4K. Şi, în acest caz, ce-ar fi să faceţi următorul pas logic şi să faceţi cunoştinţă cu noua noastră gamă de televizoare 4K BRAVIA®?

sursa: community.sony.ro