Friday, January 27, 2017

Televizoarela 3D si cele curbate tind, incet, incet sa dispara

   Cinefilii care tanjesc dupa nimic mai mult decat un ecran MARE, plat si fara alte jucarii agatate de el, ca sa se uite la diferite emisiuni sportive, show-uri TV si filmele preferate, in sfarsit se pot bucura, era televizoarelor curbe sta sa apuna. Unul dintre cela mai remarcate lucruri de la CES 2017a fost faptul ca produsele flagship ale tuturor producatorilor importani din industrie erau plate! Nu inseamna ca cele cu ecranul curb au disparut de tot precum cele 3D, doar ca nu mai vorbea nimeni de ele.

   In mod notabil ca si sustinere a celor afirmate anterior, LG nu s-a prezentat cu nici un TV cu ecran curbat. Fapt extrem de interesant intrucat chiar ei sunt cei ce au introdus pe piata conceptul de ecran curbat pe un TV OLED.

   Samsung a introdus ca varf de lancie Q9 care are un ecran plat, dar totusi inca avea prezente si modele cu ecran curbat. Sony niciodata nu s-a preocupat in mod special de ecranele curbate cu toate ca acum cativa ani au introdus LCD-ul cu un astfel de ecran. Un alt jucator important de pe aceasta piata, Vizio, nici ei nu au pus un mare accent pe televizoarele cu ecran curbat, in plus chiar au renuntat de tot la tehnologia 3D in favoarea celei HDR.

 
Samsung Q9 OLED UHD
Samsung Q9 OLED UHD


LG OLED UHD
LG OLED UHD

SONY OLED UHD
SONY OLED UHD

   Un domeniu in care ecranele curbate par inca sa prezinte interes sunt monitoarele pentru gameing. Aceasta are sens in acest domeniu de utilizatori intrucat distanta de la care sunt privite si faptul ca sunt centrati face ca beneficiul vizual sa fie mult mai crescut in cazul unui ecran curbat.

   In timp ce sunt mai putine televizoare cu ecran curbat la CES 2017, comparativ cu anii anteriori, televizoarele 3D aproape ca nu au fost prezente. Cand unii comentam anul trecut ca evidenta disparitia ecranelor 3D si eram catalogati ca pripiti, anul acesta a venit confirmarea si este de altfel un fapt: nimeni in industrie nu mai sprijina tehnologia 3D, interesul mutandu-se in mod evident, catre HDR.

   Concluzia care se impune este ca daca acum esti in posesia unui televizor 3D cu ecran curbat, ai foarte mare grija de el, intrucat in cateva decenii poate va putea fi considerat un artefact istoric nepretuit. Mai ales daca daca are si un blu-ray player functional tot curbat si ai un disc blu-ray celebru.

   Cand vine vorba de sentimente, da, cred ca unii dintre utilizatori vor plange putin dupa 3D dar ceea ce pot spune cu siguranta este ca nimeni nu va duce dorul ecranelor curbate  ......   fapt care ma face sa ma intreb daca anul viitor la CES vom mai dea macar un ecran curbat?