Friday, October 30, 2015

Ceea ce trebuie să știi despre rezoluția video 4K, 5K si 8K
   Piața a fost inundată în ultimii ani de televizoare cu înaltă definiție care au promis clienților mai multe detalii și o imagine de calitate superioară.

   Pentru cumparătorii de televizoare este o literă care contează, iar acea literă este K.

   In mod cert consumatorii se intreabă ce trebuie să cumpere, care este rezolutia care se pliază cel mai bine nevoilor lor. Marea majoritate a televizoarelor ajunge pe rafturi sunt cu o rezolutie de 1080p. In ultima perioadă un numar mare de televizoare dintre cele care a ajuns pe rafturi sunt cu rezoluție 4K. Cum spuneam și mai sus K este noua necunoscută de care suntem fermecați.

   In general un număr urmat de K reprezintă numărul de linii orizontale care curg pe un ecran pentru a creea o imagine. In teorie, televiziorul cu rezoluția 1080p poate fi considerată 2K intrucât are aproape 2000 de linii (1920 mai exact). La 4K, inseamna aproximativ 4096 de linii de unde deducem ca este putin mai mult de dublu. Ca să complicam lucrurile mai bine sunt și alți K de care trebuie să ne ingrijorăm.

   Apple si intreaga line de iMac de 27" are o rezolutie de 5K deci un număr de 5120 de linii si asta incepând de anul trecut. Intre timp 8K incepe sa răsară ca o tehnologie de nișa dar care are toate șansele ca in viitor să devină un standard. Sunt producători care lucrează intens la televizoare 8K dar acestea nu sunt pregătite pentru piață dar mai ales, piața nu este pregătită pentru ele.

   In ceea ce privește televizoarele 4K suntem încă la inceput este declarația oficială a specialiștilor. De unde se naște ideea că este de preferat sa achiziționăm un TV 4K in defavoarea unuia 2K. In realitate sunt îmcă câteva obstacole in calea nebuniei 4K.

   Principalul impediment ar fi lipsa de surse și continut video 4K. Covârșitoarea majoritate a televiziunilor incă emit în 2K dacă nu chiar mai rău, in 720p. Cantitatea de continut video la 4K crește dar o face cu viteza melcului.

   Netflix, Comcast, Sony si Amazon Prime sunt acum printre principalele surse de continut video la 4K, dar sunt on line ceea ce iți impune o conexiune de internet de inalta viteza.

   O alta problemă este că adevărata experienta 4K este vzibilă în mod deosebit pe ecranele mari și foarte mari, aici suvenind problema prețului, cu cât mai mare televizorul, cu atât mai mare prețul lui. Cu toate acestea se preconizează o creștere a vânzarilor in 2016 cu 100% fată de 2015.

   Incă nu se poate spune dacă creșterea cererii este dată de promovarea intensivă sau de creșterea apetitului cumparatorilor și de faptul că tehnologia devine in mod real dorită.

   Senzația de realism redată la transmisia in 4K a evenimentelor sportive, acuratețea culorilor, lipsa problemelor la cadrele cu mișcare rapidă și dinamica acestora sunt un argument foarte puternic pentru 4K.

   In final, scopul nu este mai mulți pixeli, ci ceva MULT mai diferit !!!!

by BSTF

source: fortune.com