Monday, March 16, 2015

Naim Statement - performanța muzicală pură


Naim Statement - performanța muzicală pură


   Despre NAIM, in general, se pot spune numai lucruri la superlativ. Dar despre NAIM Statement chiar este greu sa găsesti superlative să il descrie.

   Fabricat pentru performanța muzicală pură, Statement este punctul culminant al cunoștințelor de inginerie și artă al celor de la NAIM. Ansamblul cuprinde trei piese: preamplificator CNA S1 și doua amplificatoare de putere mono NAP S1.


   Origini
   Ideea de a concepe un amplificator complet inovativ a fost in capul inginerilor noștri de peste un deceniu dar dezvoltarea a început în mod serios în 2011. Obiectivul a fost de a stabili un nou standard de referință în audio high-end și redarea de muzică.
   Rezultatul este Statement. Trei ani de neobosite intrebari, design iterativ și refuzul continuu de a accepta pe "nu" ca răspuns.   Performanta
   Inginerii din productie incep adesea de la ceeace deja există, se intreabă cum poate fi ceva făcut mai bine si ce poate fi imbunătătit. In cazul nostru, al Statement, au inceput de la o foaie de hartie goala si cu intentia clara de a creea cel mai bun amplificator facut vreodata.
   După faza initială de conceptie, echipa a abandonat orice fel de considerent practic si a inceput sa indentifice produsul free. Această libertate de creatie a fost apoi sustinută de modele 3D generate pe calculator care au confirmat pozitia optima pentru fiecare component in parte.
   Pentru a găzdui acest nou concept, Statement adoptă o structură verticalăAcesta a fost cel mai bun mod de a minimiza interferența electromagnetică și mecanică și maximiza performantă termică.   Dualitate in Design
   Estetic fiind radical diferit, Statement poate parea o abarere de traditia NAIM, dar este expresia finala a tot ceea ce acest nume reprezinta.
   Impozanta structură monolitică cu silueta ei puternica este compensată de fluxul organic sculptural al radiatorului si de controlul volumului de pe corpul central. Această dualitate în proiectare reflectă modul în care căutarea noastră pentru excelentă tehnică este întotdeauna întemeiată pe abstracta experiența umană in muzică. Dacă este cel mai bun amplificator din lume în testele de laborator, am făcut doar o jumătate de treabă - camera de auditie este cea care contează cu adevărat.   Tehnologie
   Absolut totul despre Statement este un salt înainte în tehnologie și design. A fost proiectat de la zero pentru performantă pură. Statement reprezintă perfect filosofia noastra de a oferi cea mai calitativa sursa de alimentare cu energie, în timp ce sunt izolate secțiuni individuale pentru a se evita interferențele nedorite.
   CNA S1 și NAP S1 împărtășesc aceeași aspect fundamental. Sursa zgomotosă de alimentare este găzduită în baza și componentele electronice sensibile sunt amplasate mai sus. Fiecare secțiune este împărțită de către un strat acrilic central care blochează interacțiunea. Secțiunea de componente electronice de top este separată în continuare încă, cu camere interne de izolare in etaje individuale.


   Dual Power
   NAP S1 are un nou design dual in punte. Cele două etaje sunt separate fizic pentru a optimiza circuitul de amplificare din partea superioare cu voltaje sensibile, departe de etajul inferior de curent.
   Fiecare amplificator de putere mono folosește un imens transformator de 4000VA care dau boxelor exact 746W (la 8 ohmi). Inginerii s-au asigurat ca fiecare watt este livrat exact acolo unde este nevoie si doar cand este nevoie. La urma urmei, puterea este nimic fără un scop precis.


   
   Manufactura
   Fiecare componentă, curba și conexiune a lui Statement a cerut noi niveluri de inginerie și toleranță.

   Metalurgie
   Radiatorul de căldură cu design in valuri isi începe fiind o bucata solida de aluminiu netratat, care este tăiată la dimensiuni și prelucrată pentru a se realiza profilul curbat. Aripioarele sunt apoi tăiate cu ajutorul unei masini in cinci axe, cu temperatură controlată. Este nevoie de trei ore pentru ca forma finita să fie gata. Odată ce fiecare piesă este manufacturată, este apoi lustruită de mana și apoi inspectată.


   Finisare
   După procesul de inspecție, partile metalice sunt scufundate în bai de acid pentru curățare iar apoi într-o baie de lichid electrolitic conținând cerneală neagră. Un curent electric este trecut prin aceasta baie, permitand lipirea cernelii de partile metalice și creare semnăturii NAIM cu finisaj negru. A fost nevoie de mai multe luni de colaborare între inginerii și furnizorii noștri pentru a se putea realiza finisajul pretentios al lui Statement.
   
   Hand-Crafting
   Statement a fost proiectat și dezvoltat folosind tehnologie de ultimă oră. Dar este nevoie de atingere umană pentru a obține lucruri perfecte. De exemplu, fiecare componentă critică este poziționata și lipita de mână de către tehnicienii noștri calificați. Ca in cazul tuturor produselelor NAIM asamblarea finală se efectuează manual în Wiltshire, Anglia.


   
   Mai jos este un clip in care este prezentata o parte a procesului de fabricatie.

Specificatii tehnice


NAP S1
Audio Inputs
Analogue Input
1 x XLR (each)
Audio Outputs
Audio Outputs
Binding posts for spade & 4mm banana
Power Output
746W into 8 ohms, 1450W into 4 ohms, 9000W burst power into 1 ohm
Physical
Weight
101kg (each)
Dimensions (HxWxD)
940 x 256 x 383mm (each)
NAC S1
Audio Inputs
Analogue Input
3 X DIN, 3 X RCA, 2 X Balanced 
Audio Outputs
Audio Outputs
1 X Balanced, 2 X Unbalanced (4 pin DIN sockets) 
Physical
Weight
61.5kg
Dimensions (HxWxD)
940 x 270 x 412mm (width includes stabiliser)