Monday, March 9, 2015

R.I.P. iPod: Sony ne arata o casetă care poate contine 64.750.000 melodiiR.I.P. iPod:  Sony dezvaluie o casetă care poate conține 64.750.000 melodii
   Pentru un timp, casetele audio au dominat absolut piața de vânzări. Numai in anul 1990, au fost vandute in fantastica cifra de 442 milioane de casete. Cu toate acestea, cu creșterea CD-ului, nașterea mp3-ului si cu eventuala reînviere a discurilor de vinil, vanzarile s-au diminuat, iar în 2007 au ajuns la simbolica cifra de 274.000 casete individuale vândute. Sigur, casele de productie axate pe casete compacte, cum ar fi Kissability și Mirror Universe Tapes au oferit casetei o viata noua, de nișă, dar semnul a fost clar, atunci când Walkman însoțește o caseta este considerat ca un artefact extraterestru.

   Acum însă, Sony a reinviat caseta compacta din morți, prin aducerea in atentia noastra a unei benzi care poate stoca o incredibila capacitate de 148 Gb pe inch pătrat. Dacă nu puteți face calculele, asta inseamna 185 TB de date in total, date care nu sunt deloc de neglijat pentru un mediu de stocare care ne este alaturi de vreo 60 de ani. Ne vom aștepta ca sa arunci iPod-ul si/sau mp3-ul la coșul de gunoi.

   Banda, care a fost prezentat la International Magnetics Conference in Dresden in 2014, contine aproximativ de 74 de ori mai multe date decat benzi standard. (Pentru comparație, în 2010, cele mai multe benzi standard puteau stoca doar 29,5 GB pe inch pătrat.)
   Lasand de-o parte influența divină sau magia, cum exact a reușit Sony sa stimuleze potențialul tehnologiei benzii magnetice în vârstă de 50 de ani? Potrivit Gizmodo:

   "Banda foloseste o tehnica de depunere prin pulverizare catodică in vacuum pentru a crea un strat de cristale magnetice cu pulverizare de ioni de argon pe substratul de polimer al filmului (WOW !!!!). Cristalele, masurand doar 7,7 nanometri, sunt mai dense decat prin orice alta metoda folosita pana acum. "
   Si totusi, cat de multe date poate inmagazina o bandă cu capacitate de 185 TB? Iată câteva exemple la îndemână:

- Pe un inch pătrat capacitatea a trei Blu-ray-uri. Sau, un total de 3.700 de Blu-ray-uri pe o singură bandă. Aceasta este o stivă de cutii care ar fi de aproape 4,5 de metri inaltime.

- O singur bandă contine de mai mult de cinci ori in TB decat asta, care a trebuit să fie facut la comandă și costa 9.305 dolari.


- Un total de 64.750.000 melodii. Dacă melodia medie este de, sa spunem, trei minute, este suficienta muzică pentru ca sa dureze 134896 zile!!

   Banda va fi disponibil pentru vanzari comerciale, dar nici un cuvânt încă despre o data de lansare. Cu toate acestea, asa cum "Gizmodo" subliniază, super-banda a fost dezvoltat inițial pentru "backup de date industriale pe termen lung de mari dimensiuni" și nu neapărat pentru muzică, jocuri și stocare video și redare video.

   Cum a trecut aproape un an decand a fost anuntata si aratata, se pare ca mai avem de asteptat pana cand vom putea pune mana pe acest nou gadget.
sursa de inspiratie: consequenceofsound.net