Friday, March 6, 2015

New Ultra HD Blu-ray format confirmed for 4K video

   Nu a fost o dezbatere majora cu privire la dacă vom ajunge vreodată să avem un format de disc video 4K. Dar, așa cum ne plac materiale video de înaltă calitate suntem încântați să vedem că va exista o modalitate de a obține uimitoarele filme in format ultra HD. Oricat de bun ar fi Netflix, cele două nu sunt comparabile în ceea ce priveste calitatea.

   Pe de-o parte, discul Blu-ray Ultra HD vor avea un bitrate de până la 100Mbps și va avea două dimensiuni, 66GB și 100GB - primul este dual-layer, al doilea are trei straturi. Acest lucru ar putea avea, de asemenea, un impact asupra consolelor de jocuri, cum ar fi Xbox One și PS4, care ar putea primi un upgrade de hardware pentru a profita de acest nou format.

   Sunt mai multe de spus despre formatul UHD, in sensul ca are mai multe avantaje. Aceasta crește adâncimea in biți de la 8 la 10 biți, care ar trebui să permită disparitia unei imagini fara efecte și cam urâta care apar uneori în jurul evidențierilor. In ceea ce priveste cat de bine se vede un disc Blu-ray, au existat unele compromisuri făcute, pe care noul format le va rectifica. Va fi, in consecinta, o gamă de culori mult mai largă, de care vor profita ecrane moderne ale televizoarelor, care pot afișa mult mai multe culori decât poate oferi în prezent discul Blu-ray .

   Cel mai important este însă trecerea către HDR. Dacă v-ați impotmolit vreodată în fotografie este posibil să fi auzit de aceasta tehnica de prelucrare. În esență, aceasta oferă imagini care au o mulțime de detalii, atât în ​​zonele luminoase cat și in cele întunecate. Camere moderne au o sensibilitate aproape la fel de mare ca ochii noștri, asa că vom incepe să vedem o mulțime de detalii în filme, ca niciodata pana acum. Aceasta este de fapt una dintre cele mai importante progrese facute in calitatea imaginii televizoarelor, așa că va deveni foarte interesant. Poate mai mult decât creșterea de rezoluție.

   Nu ne place prea mult numele Ultra HD Blu-ray, deși, sunt o mulțime de probleme pentru noi in a scrie despre asta, plus sa e prea lung. Poate că Blu-ray+ sau ceva asemănător ar fi fost o modalitate mai bună de a fi denumit. Indiferent de numele folosit, formatul este o idee bună și ar trebui să începem să vedem playere - asa ca cel pe care Panasonic l-a anunțat la CES - aparand în acest an. Există deja destul de multe filme in format 4K ce așteaptã sã fie puse pe disc, așa că ar trebui să vedem o selecție la lansare de foarte bună calitate.   

sursa: appy-geek.com